20 Mart 2009 Cuma

Kız Arkadaşından Dayak Yiyen Erkek...

Kıza vurduğu zaman "elleri kırılsın şerefsizin" dediğimiz , dayak yediği zaman ise (niyeyse) "oh iyi olmuş , helal olsun kıza" tepkisini verdiğimiz erkektir.

Hayır tamam erkek figürü güçlüdür ve kızdan dayak yiyen değil , bizzat ona dayak atan olarak görülür genelde. E o halde aslında kızı eleştirmemiz , dayak yiyen erkeğe ise , karşılık vermediği için , kız arkadaşına bu terbiyesiz tavra rağmen el kaldırmadığı için helal olsun olsun dememiz gerekmez mi? Diyelim ki erkek karşılık verebilecek pozisyonda değil , kız daha güçlü. E ulan demezler mi adama zayıf taraf olduğu için kadınlara uygulanan bu tavra karşısın da niye erkek zayıf taraf olupta dayak yeyince bu durumu destekliyosun diye? Ben dedim bak mesela şimdi...

Ha biliyorum , içinde büyümüş olduğumuz toplumun yapısında erkek her zaman kadını döven taraf olarak bilindi , doğrudur da buna itirazım yok. Ama bu duruma erkek-kadın olarak bakmak durumu tahlil etmek için pek yeterli olamıyor maalesef. Erkeğe kadını dövme pozisyonunu kazandıran şey cinsiyeti değildi , penisi falan değildi. Erkek dövüyordu , çünkü erkek güçlüydü , kadın ise dayak yiyordu çünkü kadın zayıftı. Yani erkeğin kadına uyguladığı şiddet olarak değil de güçlünün güçsüze uyguladığı şiddet olarak bakılmalı bu duruma ve bu açıdan bakınca güçlü bir erkeğin güçsüz eşine uyguladığı şiddet ile güçlü bir kadının güçsüz eşine uyguladığı şiddet arasında zerre kadar fark kalmıyor.

Eğer durum daha önce değindiğim üzere durum güçsüz kadının güçlü erkeği dövmesi şeklindeyse , ben yine kadına derim diyeceğimi , erkeği ise takdir ederim. Bu durumda bile karşısındakine el kaldırmayan birey zaten dayak denen salak yöntemi bir çözüm biçimi olarak kabul etmiyordur ve bu benim için takdir edilebilecek bir şey. Dayak atmaya kalkışmak , şiddet kullanmak ise acizlik belirtisidir böyle durumlarda ve herhangi bir durum tarafından haklı çıkarılamaz , en azından benim gözümde.

Şiddeti bir çözüm yöntemi olarak görmeyen , şiddeti ve şiddet kullananları alkışlamayan bir toplum dileğiyle...

0 yorum: